Pedagogiske leker

Fordelene med leke- og pedagogiske leker

Ifølge forskning er lekbasert læring avgjørende for et barns utvikling. Selv om det å gi barnet rikelig med leketid er en fantastisk måte for familier å hjelpe barna å brenne av litt ekstra energi, lærer et barn om seg selv via lek fra en tidlig alder. Et barns intellekt utvikler seg allerede ved å se og absorbere miljøet i ung alder.

Barn kan lære en rekke ferdigheter som vil være nyttige for dem gjennom hele livet ved å bruke pedagogiske leker, for eksempel:

  • ta opp problemer og studere årsaker og virkninger
  • Forstå hvordan du kan ha det gøy med andre mens du går på akkord, løser konflikter og deler
  • vekst av både finmotoriske og omfattende motoriske evner
  • fremme deres ideer og oppfinnsomhet
  • få selvstendighet og tillit til seg selv

Barn helt ned til én måned kan ha nytte av instruksjonsleker. Her er noen fantastiske anbefalinger for alderstilpassede pedagogiske leker og en beskrivelse av deres fordeler.

Alder 1 til 12 måneder: Å leke med sansestimuli i ung alder hjelper barnets sanser å utvikle seg. På grunn av deres vekt på sanselek gjennom lyd, syn og berøring, er mobiler, smokker og lekesentre for spedbarn utmerkede første leker for barn. Familier bør begynne å introdusere leker som fremmer større involvering etter hvert som barnet vokser og forbedrer hånd-øye-koordinasjonen, for eksempel bærbare leker som fortsetter å stimulere syns- og hørselssansene med blinkende lys og forskjellige lyder.

Vi anbefaler at du introduserer problemløsende leker som stablere eller blokker etter hvert som barnet ditt blir mer aktiv. Barn kan løse problemer og lære om årsak og virkning ved hjelp av disse lekene, for eksempel “Hvis jeg gjør dette, så vil det skje.” Gjennom prøving og feiling og coaching vil barn føle seg mer selvsikre når de vet hvordan et leketøy fungerer. En annen utmerket idé er å introdusere gjenstander som oppmuntrer til bevegelse, som å krype rundt læringssentre eller opplyste dansematter. Disse lekene bruker lys og støy for å motivere barna til å bevege seg og bli entusiastiske.

12 til 24 måneder gammel: Så snart barnet ditt blir ett eller eldre, vil det begynne å bli ganske mobilt. Med sin nyvunne mobilitet er skyvekjøretøyer, sitteleker og rullatorer utmerket for å lære balanse og koordinasjon og vil øke barnets nysgjerrighet. Du kan kombinere læringstall mens barnet ditt lærer å gå ved å telle skrittene deres. Selv om de ikke helt forstår begrepene i denne alderen, vil dette hjelpe dem å bli mer komfortable med setningene og betydningene.

Lekesett med tema er flotte pedagogiske leker å introdusere for barn mellom 12 og 18 måneder siden de vil lære dem å gjenkjenne gjenstander. Å gjenta navnene på farger og former vil også hjelpe til med å utvikle språklige ferdigheter. Kjøreleker hjelper ikke bare barn med å utvikle fantasien og kreativiteten, men også koordinasjonen. Lag stier og omveier når du bruker lekene sine for å oppmuntre dem til å følge instruksjoner og løse utfordringer. Du kan også engasjere dem i rollespill ved å late som om de skal på ekskursjon eller familiebesøk.

2+ år: Når barna dine blir litt eldre og mer energiske, kan du legge til leker som trehjulssykler eller basketballkurver som oppmuntrer til mer aktiv lek. Legg alltid vekt på sikkerhetstiltak, som å ta på seg hjelm, når du demonstrerer hvordan disse lekene skal brukes, slik at barna forstår at hvis de sykler på trehjulssykkelen, må de også ha på seg hjelm.

Dessuten er dette det ideelle øyeblikket for å introdusere leker som fremmer kognitiv vekst. Ved å lage former eller bokstaver i sanden kan barna lære å skrive med kinetisk sand, en utmerket sanselek. De kan finpusse navnetegning og navneskriving. Å la dem øve på å holde gjenstander som en pensel eller kritt, for eksempel å introdusere barnet ditt for et staffeli, kan hjelpe med å utvikle den lille motoriske kontrollen. Et staffeli vil fremme kreativitet ved å la barnet ditt bruke fantasien sin til å produsere vakker kunst.

Barnet ditt vil få navngjenkjenning og nye leseferdigheter ved å spille “Se og si”-aktiviteter og lese “Se og si”-bøker. For eksempel vil barnet ditt begynne å identifisere et bilde av en hund med lyden en hund lager fra å leke med leken ofte. Ungdommen din vil bli vant til hvordan ordene de hører vises på sidene når du leser bøker med fargebilder og noen få ord på hver side.

Enten et barn prøver å lage den nøyaktige strukturen som vises på esken eller designe mesterverket sitt, er mer kompliserte byggesett, inkludert de som er magnetiske, en fantastisk metode for å oppmuntre til kreativitet og problemløsning. Du kan øve på å telle og sortere hver farge hvis gruppen har ulike nyanser av fargeblokker.

I tillegg er telleleker fantastisk for å hjelpe barnets pågående studie av tall. Enkle stablesett til innendørs bowlingsett er noen eksempler på disse lekene. Barn som leker med andre kan også utvikle sosiale ferdigheter takket være leker.